7 Tapaa Saada Lisää Kävijöitä Googlesta

Hakukoneoptimointi ei ole erityisen seksikkään kuulosta. Ei ainakaan minusta. Silti se on nykypäivänä välttämätöntä toimintaa, jos haluat näkyä hakukoneissa. Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan lähes 4,3 miljoonasta suomalaisesta Internetin käyttäjästä 86% etsi tietoa tuotteista ja palveluista vuoden 2009 syksyllä. Blogejakin lukee lähes 2,2 miljoonaa suomalaista. Eikö kiinnostaisi saada edes muutama silmäpari lisää omaan blogiisi?

Hakukoneoptimointi on tärkeää näkyvyydellesi

Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä (Wikipedia).

Blogit saavat yleensä suurimmat kävijämäärät muilta samantapaisilta sivustoilta, jotka ovat linkittäneet tähän tiettyyn blogiin. Silti hakukoneoptimointi on myös tärkeässä osassa lukijamäärän kasvattamiseen, koska yhä enenevissä määrin blogeissa on ratkaisuja ihmisten ongelmiin. Kaikki etsivät ongelmiinsa apua Googlen avulla ja täten sinun blogisi on myös hyvä olla näkyvillä.

Hakusanojen valinta

Kannattaa valita aina vähintään muutama hakusana, joilla haluat blogisi löytyvän. Esimerkiksi tämän sivuston ”kuumimpia” hakusanoja ovat kategorioiden nimet:

  • bloggaus
  • blogimaailma
  • blogin markkinointi
  • hakukoneoptimointi
  • henkilöbrändi
  • kirjoittaminen

Lista saattaa muuttua vielä, mutta käytännössä nuo ovat ne peruspilarit, joista kirjoitan tässä blogissa. Suosittelen löytämään itsellesi hakusanat ajattelemalla potentiaalisen lukijasi kannalta. Millä hakusanoilla itse etsisit tietoa blogisi aiheista?

Hakusanojen on hyvä olla sellaisia, jotka vastaavat potentiaalisten lukijoiden tarpeisiin ja ongelmiin. Jos joku haluaa esimerkiksi tietää blogin markkinoinnista tai hakukoneoptimoinnista enemmän, ajan mittaan tämä sivusto näkyy hyvillä sijoilla hakutuloksissa. Keskityn asettamaan valitsemiani hakusanoja (ts. avainsanoja) oikeisiin paikkoihin (7 tapaa), jotta Google noteeraisi sivuston hyväksi tiedon lähteeksi aiheelle.

Alla olevassa videossa on Googlen näkemys, miten tehdään tehokas hakusanalista. Kyseisellä yrityksellä on myös tehokas työkalu Google Keyword Planner hakusanalistan tekemisen avuksi.

1. Domain

Oman domain nimen(esimerkki.fi) valitseminen on ensisijaisen tärkeää pohdittaessa, kuinka sivusto tulee näkymään Googlessa. Jos haluat alkaa bloggaamaan esimerkiksi käsintehdyistä koruista niin kannattaa valita domain tyyliä kasintehdytkorut.fi. Jo verkkosivusi osoitteeseen kannattaa sisällyttää avainsanasi.

Pieni ongelma on se, että suosituimmat domain nimet saattavat olla jo käytössä. Jos näin on niin myös avainsanalla varustettu alidomain auttaa nostamaan sijoitustasi. Kannattaa siis harkita myös muotoa blogi.sivustosi.fi.

2. Verkkosivun otsikko

Tällä tarkoitetaan selaimen yläpalkissa näkyvää otsikkoa eli titleä. Se on yksi tehokkaimmista hakukoneoptimoinnin keinoista. Avainsana(t) kannattaa sisällyttää otsikon ensimmäiseksi tai mahdollisimman alkuun, koska Google arvottaa mahdollisesti sivusi ylemmäksi tällä tavalla. Otsikko saa olla maksimissaan 70 merkkiä pitkä.

Käsityöblogisi otsikko voisi olla vaikka: ”Käsintehtyjä koruja aidosta suomalaisesta nahasta. Kasintehdytkorut.fi”. Esimerkki otsikko on hieman myyntihenkinen, joten se voisi sopia kyseisiä koruja myyvälle sivustolle. Joka tapauksessa otsikon pitää olla mahdollisimman informatiivinen tiivis paketti ja avainsanat kannattaa sijoittaa ensimmäiseksi.

3. Kuvaus

Verkkosivun ”description” kohta ei nosta verkkosivun sijoitusta hakutuloksissa, mutta se on ensisijaisen tärkeä googlettajan valitessa, mitä linkkiä klikkaa. Kuvaukseen voi kirjoittaa maksimissaan 155 merkin verran tekstiä, joten informaatio sivusi aiheesta pitää olla todella tiivis. Sen pitäisi kertoa googlettajalle, mitä tietoa ja vastauksia blogisi tarjoaa.

Descriptionin kaltaisiin metatietoihin kuuluu myös ”keywords”, mutta sen voi jättää pois kokonaan. Se ei näy selaimessa eikä auta sivustoa näkymään Googlessa paremmilla sijoilla.

4. Linkkien ankkuritekstit

Myös sillä on väliä, mitkä sanat luot linkiksi toiselle sivustolle. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan sisällyttää avainsanoja myös aktiivisiin eli klikattaviin elementteihin.

Kaikista arvokkaimmat linkit tulevat muilta sivustoilta, joiden linkkien ankkuritekstejä ei pääsekään niin vain ronkkimaan. Jos teet yhteistyötä jonkun muun bloggaajan kanssa niin sopikaa, että käytätte toistenne avainsanoja ankkuritekstinä, kun linkkaatte toistenne blogeihin.

5. Väliotsikot ja lihavointi

Google tykkää kaikista esiin tuoduista sanoista ja sananparsista. Kannattaa siis sijoittaa avainsanoja otsikoihin, lihavointeihin ja kursivointeihin. Järki täytyy silti säilyttää mukana, koska Google voi huomata liialliset yritykset nostaa väkisin hakutulostaan. Lukijatkaan eivät mahda rakastaa blogiasi, jos joka toinen lauseesi on lihavoitu ja otsikoita on vain otsikoiden vuoksi.

6. Leipäteksti

Blogin yksi selvistä etuuksista verrattuna yleiseen staattiseen verkkosivuun on vaihtuva sisältö. Avainsanoja ja linkkejä kannattaakin sijoittaa postauksien leipätekstiin, mutta jälleen kerran luonnollisiin paikkoihin. Muutama avainsana per postaus auttaa nostamaan hakutulostasi Googlessa pitkässä juoksussa.

7. Kuvien tekstit

Kuville on mahdollista lisätä ALT-teksti, joka tulee esiin kuvan ollessa pois toiminnasta. Kyseinen teksti auttaa osaltaan näkyvyydessä Googlen hakutuloksissa. Hakukoneethan eivät osaa tunnistaa kuvia ja videoita, joten niistä ei itsessään ole apua.

Kuvien tiedostonnimet vaikuttavat näkyvyyteen Googlessa. Kannattaa kirjoittaa niillekin jokin järkevä tiedostonimi kameran luoman DSC_0892.jpg nimen sijasta. Avainsanat ovat jälleen oiva valinta.

Sisällöntuotanto

Hakukoneoptimointi voi tuoda paljon lisää lukijoita sivullesi, mutta olen vahvasti sillä kannalla, että kannattaa kirjoittaa ensisijaisesti ihmisille ja sitten vasta Googlelle. Tietysti taitavimmat kirjoittaa Googlelle siten, että se on silti luontevaa eikä lukija huomaa mitään. Se vaatinee kuitenkin useiden vuosien hikisten kirjoitustuntien vaatiman treenin.

Muista, että muutokset eivät näy heti, jos koitat googlata sivustosi tekemiesi muutoksien jälkeen. Anna Google-botin tehdä rauhassa työnsä ja käy katsomassa uudestaan kahden tai kolmen päivän jälkeen. Botti paralla ei ole kuin muutama miljardi nettisivua läpikäytävänä.

Oletko sinä optimoinut sivusi Googlelle? Saitko apua tästä postauksesta? Kommentoi toki!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Kymmenen Syytä Käyttää Wordpressiä

Kymmenen Syytä Käyttää WordPressiä

Vuonna 2003 julkaistu WordPress on saavuttanut suuren suosion ja on tänä päivänä maailman käytetyin sisällönhallintajärjestelmä (CMS). Tällä hetkellä runsaat 60 miljoonaa verkkosivustoa toimii WordPressin vauhdittamana. Kokosimme

Lue Lisää »
Tarvitset Rajatun Aiheen

Tarvitset Rajatun Aiheen

Tulen puhumaan blogissani paljon sanasta ”niche”, joka Wikipedian mukaan tarkoittaa seuraavaa:  ”Niche on sivistyssana, joka tarkoittaa erityisen sopivaa toiminta-aluetta, paikkaa tai lokeroa jollekin asialle, olennolle tai ihmiselle.”. Itse

Lue Lisää »
Kuinka Bloggaaja Huomataan

Kuinka Bloggaaja Huomataan?

Vaikka Alf Rehn ei kovin paljon välittäisi Seth Godinin kaltaisista jumalolennoista, joita massat palvovat, minä ilmoitan olevani kiinteästi rakastanut Godinin tehokkaaseen tyyliin. Hän kirjoittaa uskomattoman

Lue Lisää »
Wordpressin Tiedosto-oikeudet Kuntoon Kerralla

WordPressin Tiedosto-oikeudet Kuntoon Kerralla

Tässä oppaassa perehdytään suositun WordPress -sisällönhallintajärjestelmän tiedostojen ja kansioiden tiedosto-oikeuksiin. WordPress on kauttaaltaan hyvinkin turvallinen sisällönhallintajärjestelmä. Valitettavasti tiedosto-oikeuksia vähätellään liiankin usein, eikä jotkut käyttäjät edes tiedä

Lue Lisää »