Askel Tehokkaampaan Otsikkoon

Brian Clark on auttanut ja inspiroinut englannin kieltä osaavia bloggaajia jo vuodesta 2006 ja jatkaa edelleen menestyksekkäästi. Hän inspiroi myös tämän postauksen aiheen otsikoiden tärkeydestä omalla kirjoituksellaan ”How to Write Headlines that Work”. En kuitenkaan aio suomentaa Brianin vuoden 2006 postausta vaan haluan lisätä otsikkosoppaan hieman omia kokemuksia ja näkemyksiä.

Kuinka kauan pohdit tekstisi otsikkoa?

Huomasin itse heinäkuun loppupuolella, että kuinka tärkeä otsikko on blogisi (tai minkä tahansa muun tekstin) markkinoinnin kannalta. Aiemmin läiskäisin vain jonkin lauseen otsikoksi, joka koski edes jonkin verran muun tekstini aihetta. En suosittele. Otsikko on kuitenkin se ”rimpsu”, minkä pitäisi herättää tunteita ja ajatuksia kohderyhmääsi kuuluvissa lukijoissasi. Nyt olen ottanut ohjenuoraksi miettiä postauksen otsikkoa vähintään 10 minuuttia, koska koen sen olevan elinehto sille, että saan lukijoita tekstilleni. Jos muistan aivan oikein niin Daily Blog Tipsin kirjoittaja Daniel Scocco suosittelee pohdinta-ajaksi jopa 30 minuuttia. En väitä vastaan, koska otsikko on se ihan ensimmäinen askel kohti potentiaalisia lukijoitasi.

Pistin merkille myös tätä postausta tehdessäni, että kaikkien tekstiin sisältyvien otsikoiden keksiminen heti alkuun helpottaa postauksen rakenteen hahmottamista. On fiksumpaa kirjoittaa otsikon alle, koska se toimii näkökulmanasi tekstiin.

Rajaava otsikko on tehokas

Copyblogger.com on yksi maailman suosituimmista blogeista ja päätin laskea, kuinka monessa hänen 30 suosituimmassa postauksessa on numero. Tulos oli erittäin oivaltava ja ehkä hieman ällistyttäväkin: otsikoista 24 / 30 sisälsi numeron. Mielestäni tästä voi vetää johtopäätöksen, että numero rajaa ja rajaava tekijä synnyttää mielenkiintoa. Miltä kuulostaisi postauksen otsikko ”Tässä teille nyt muutama vinkki kirjoittamiseen” verrattuna otsikkoon ”Kuusi vinkkiä vaikuttavampaan tekstiin”? Jälkimmäinen on selvästi tehokkaampi ja suorempi. Lukijat eivät halua tuhlata aikaansa miettiäkseen, että tuleekohan sieltä nyt kuitenkin 100 vinkkiä, joiden läpi käyminen veisi ikuisuuden.

Rajauksen voi tehdä toki muutenkin kuin numeroilla. Michael Stelzner kirjoittaa liiketoiminnan kasvattamisesta, mutta nimenomaan,  että miten Twitterillä pystyy sen tekemään. Hän keräsi postaukselleen vaivaiset 350 kommenttia.

Tarttuisitko itse?

Varmasti toimivien otsikoiden rakennetta on vaikeampi keksiä itse. Sen takia on hyvä nostaa päätänsä ja katsoa ympärilleen, mitä muut tekevät ja mikä niistä toimii. Poimin muutaman otsikon Helsingin Sanomien etusivulta, jotta voimme yhdessä arvioida, että mikä toimii:

  • Lukijoiden kuvia U2:sen vierailusta
  • Kiinan ja Pohjois-Korean tulvista evakuoitu jo yli 120 000 ihmistä
  • Palkkamaltti tukee työllisyyskehitystä
  • Lössöhumanisti maltilliston edustajana.

U2:sta käsittelevä otsikko olisi tylsä ilman sanaa ”lukijoiden”. Ensinnäkin ihmiset ovat itsekkäitä olentoja ja haluavat löytää itsensä ensin. Ne, joiden kuvat ovat päässeet HS.fi sivustolle, etsivät omansa ja levittävät niitä varmasti eteenpäin. Toisekseen ihmisistä on mielenkiintoista nähdä, miten muut fanit ja kiinnostuneet näkevät idolinsa. Lukijoiden kuvat eroavat aina tavallisista pressikuvista ja sen takia ne ovat mielenkiintoisempia.

Tulvaotsikossa käytetään numeroa, joka kertoo tapahtuman laajuudesta. Jos otsikko olisi ”Kiinan ja Pohjois-Korean tulvista evakuoitu ihmisiä” niin sen skippaisi ja unohtaisi paljon helpommin. 120 000 ihmistä sen sijaan on jo sellainen yksityiskohta, joka tarrautuu nettiselailijan mieleen.

Kolmannessa ja neljännessä otsikossa käytetään harvinaisia sanoja (neljännessä ehkä ihan uutta), jotka jakavat mielipiteitä. Esimerkiksi sana ”palkkamaltti” ei kerro minulle tarkasti sanoman sisältöä, mutta joillekin työllisyyttä seuraaville se on ns. piece of cake. Viimeinen otsikko provosoi uutisselailijaa sanoilla ”lössö” ja ”maltillisto”, jotka toimivat minusta erittäin hyvin, koska harva haluaa myöntää olevansa laiska tai erittäin konservatiivinen. Otsikosta on helppo klikata, kun haluaa ottaa selvää, kuka tämä kaveri on ja mitä mieltä hän on, joka väittää ihmisiä lössöiksi.

Harjoittele Twitterissä

Yksinkertaisesti Twitter on yksi parhaista pakottajista ja harjoituspaikoista, jossa oppii tiivistämän sanomaansa. 140 merkkiin ei mahdu hurjia, mutta se on erittäin hyvää harjoitusta otsikoiden tiivistämiselle, kun markkinoit siellä blogiasi.

Oletko itse huomannut jonkin osan otsikossa, mikä sytyttää sinussa halun lukea loput tekstistä?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

WP Rocket Tekee Sivustostasi Salamannopean

Sivujen latausnopeus on yksi menestyvän sivuston kulmakivistä sillä se vaikuttaa huomattavissa määrin mm. hakukonenäkyvyyteen sekä kävijöiden käyttäjäkokemukseen. Mitä nopeampi sivustosi on, sitä paremmin Googlebot ym. hakukoneiden botit pitävät sivuistasi. Samalla

Lue Lisää »
Blogialustan Valitseminen

Blogialustan Valitseminen

Blogialustoja on olemassa paljon ja jotta vaihtoehtoja pystyy karsimaan mielestään, kannattaa miettiä omaa teknologista osaamistaan. Jos tuntuu, ettei koodikieli pysy hyppysissä niin kannattaa valita jokin

Lue Lisää »
Kolme Tapaa Tehdä Sivuista Nopeammat

Kolme Tapaa Tehdä Sivuista Nopeammat

Voit parantaa WordPress blogisi tai kotisivujesi latautumisnopeutta noudattamalla näitä kolmea tapaa. Sivujen latautumisnopeus on tärkeätä sekä kävijän että sivuston omistajan kannalta, sillä hitaasti latautuvat sivustot

Lue Lisää »
Wordpressin Tiedosto-oikeudet Kuntoon Kerralla

WordPressin Tiedosto-oikeudet Kuntoon Kerralla

Tässä oppaassa perehdytään suositun WordPress -sisällönhallintajärjestelmän tiedostojen ja kansioiden tiedosto-oikeuksiin. WordPress on kauttaaltaan hyvinkin turvallinen sisällönhallintajärjestelmä. Valitettavasti tiedosto-oikeuksia vähätellään liiankin usein, eikä jotkut käyttäjät edes tiedä

Lue Lisää »