Blogialustan Valitseminen

Blogialustoja on olemassa paljon ja jotta vaihtoehtoja pystyy karsimaan mielestään, kannattaa miettiä omaa teknologista osaamistaan. Jos tuntuu, ettei koodikieli pysy hyppysissä niin kannattaa valita jokin myöhemmin tässä postauksessa esiteltävistä valmiista ratkaisuista, jolloin tekniseen ylläpitoon ei tarvitse osallistua. Tottakai voit aina pyytää jotakuta tekemään teknisen osan puolestasi, mutta joudut olemaan häneen todennäköisesti jatkossakin yhteydessä päivityksien ynnä muiden ylläpitoasioiden takia. On fiksua tehdä itselleen tällaiset asiat helpoksi, jotta voi keskittyä olennaiseen: blogin sisältöön.

Photo by Simeon

Oikeastaan, jos osaat hyvin englannin kieltä niin kannattaa lukea Probloggerin artikkeli blogialustoista. Darren Rowse on kirjoittanut aiheesta erittäin kattavan postauksen, joka löytyy Googlestakin ensimmäiseltä sijalta hakusanalla ”blog platform”.

WordPress.com ja WordPress.org

Nämä kaksi alustaa aiheuttavat aina suurta hämmennystä. Eikä se ole ihme, koska nimen erona ei ole kuin domainpääte. Typerästi suunniteltu minusta.

Joka tapauksessa WordPress.com on siis valmiiksi hostattu ilmainen blogi, jonne voit rekisteröityä kahdessa minuutissa. Blogisi osoitteen muodoksi tulee tällöin blogisinimi.wordpress.com. Toiminnot ovat pääosin muuten samat kuin sen sisaressa WordPress.orgissa paitsi, että pluginit(lisäosat) eivät ole mahdollisia ja CSS:n eli blogin ulkoasun muokkaaminen on maksullista. Vain vaihtamalla teemaa voit muuttaa blogin ulkoasua.

Jos harkitset webhotellin ostamista tai olet jo hankkinut sellaisen niin WordPress.org on ehdoton vaihtoehto sinulle. Kaikille, jotka pohtivat, paljonko oma webhotelli tulisi maksamaan niin esimerkiksi DigiExpress.fistä saa WordPressin pyörittävän palvelimen 45 eurolla per vuosi. Ei ollenkaan huono investointi.

WordPress.org on saatavissa ilmaiseksi pakattuna tiedostona WordPressin sivuilta ja voit asentaa sen omalle palvelimellesi (webhotelliin) jo pienelläkin teknisellä osaamisella. Täältä löydät ohjeet asentamiseen. Jos koet, ettei asentaminen luonnistu eikä lähipiirissä ole ketään auttamassa, ota yhteyttä minuun niin autan mielelläni.

WordPress.orgin asentamisen jälkeen pystyt muokkaamaan esimerkiksi blogisi ulkoasua mielinmäärin ja pystyt käyttämään tuhansia lisäosia, jotka ovat erittäin hyödyllisiä säästäessään paljon aikaa ja ehkä rahaakin.

Kokeilemalla tiedät parhaiten

Kenenkään muun suosittelut eivät ole ikinä yhtä hyviä kuin itsesi tekemät. Suosittelen kokeilemaan rohkeasti eri vaihtoehtoja. Jotta et joutuisi antamaan tietojasi joka paikkaan rekisteröityäksesi blogeihin, olen tehnyt käyttöösi testitilejä Suomen viiteen suosituimpaan ilmaiseen blogialustaan.

WordPress on viime aikoina noussut kenties ylivoimaisesti suosituimmaksi blogialustaksi. Onko WP:llä ihan totaalinen hallinta vai käytätkö sinä kenties jotain muuta alustaa? Jos käytät niin mitä ja miksi? Kommentointi on suositeltavaa!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit