Takaisin webhotelli vertailuun.
Webhotellin ostaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että vuokraa osan palveluntarjoajan palvelinkapasiteetista. Palveluihin tyypillisesti kuuluu oman verkkotunnuksen ylläpito ja levytila kotisivuja varten. Tyypillisiä lisäpalveluita ovat mm. sähköpostitilit, verkkolevyt, automaattinen varmuuskopiointi, asennusohjelma ja kotisivukone. Joillakin palveluntarjoajilla edellämainitut lisäpalvelut kuuluu automaattisesti sopimukseen ja jotkut veloittavat lisämaksua.
Webhotellia käyttävät yksityishenkilöt, järjestöt sekä yritykset.
Webhotelleja tarjoavat hyvin monenlaiset palveluntarjoajat (ISP) aina pienyrityksistä monikansallisiin puhelinyhtiöihin. Tekniseltä toteutukseltaan webhotelli voi olla toteutettu monella tavalla. Tyypillistä webhotelleille on linux-pohjaiset jaetut palvelimet. Joihinkin kalliimpiin palvelupaketteihin kuuluu oma virtuaalipalvelin sekä joskus jopa täysin asiakkaan käyttöön varattuihin palvelimiin. Kaikissa palveluratkaisuissa yleisin käyttöjärjestelmä on Linux, mutta myös Windows –pohjaisia palvelimia on tarjolla.
Tekninen toteutus
Webhotelli koostuu yksinkertaisimmillaan palvelintietokoneesta ja Internet-verkkoyhteydestä. Hyvälaatuisissa webhotelleissa on lisäksi sähkönsyötön varmistukset, nauhavarmistuskone, kulunvalvonta ja jäähdytysjärjestelmät palvelimille. Lisäksi järjestelmässä voi olla useita reitittimiä ja kytkimiä, jotka varmistavat palvelimien suorituskyvyn ja toimivat palomuurina julkiseen verkkoon nähden.
Webhotellin käyttö
Webhotellin käyttöä varten asiakas saa yleensä tunnukset palveluntarjoajan hallintapaneeliin, jota kautta voi sitten luoda itselleen omat sähköposti- ja ftp -tilit tai vaikka luoda/muokata tietokantoja. Asiakas voi usein muokata sivustojaan myös sisällönhallintajärjestelmän(kuten kotisivukone) avulla. Sisällönhallintajärjestelmän avulla verkkosivujen ylläpito helpottuu huomattavasti, sillä asiakkaan ei välttämättä tarvitse hallita HTML-kieltä. Palveluun voidaan myös asentaa erilaisia sovelluksia hotellin tukemilla ohjelmointikielillä (esimerkiksi PHP).
Takaisin webhotelli vertailuun.
Mitä ominaisuuksia nykyaikaisesta webhotellista tulee löytyä?
Webhotellien suuresta määrästä johtuen voi olla vaikeaa löytää sopiva webhotelli. Tässä olemme listanneet teknisiä asioita, jotka webhotellissa pitäisi ainakin olla tuettuina. Nämä asiat kannattaa varmistaa, ennen kuin tekee tilauksen.
Domain ominaisuudet
On tärkeää, että pystyt itse hallinnoimaan domainia. Näin ollen pystyt itse esimerkiksi milloin vaan siirtää domainin haluamaasi paikkaan tai vaihtaa domainille haluamasi palveluntarjoajan nimipalvelimet.
- Nimipalvelimien muuttaminen
- Yhteystietojen päivitys
- Välittäjän vaihtoavaimen / EPP-koodin haku
Palvelimen ominaisuudet:
- PHP7 tuki
- Apache 2.4
- WAF (Web application firewall) sivujen turvaksi
- mod_rewrite tuki
- SSD-levyt
- Sijainti Suomessa
- Automaattiset varmuuskopiot, joita voit itse palauttaa
Sähköpostin ominaisuudet:
- Hyvä roskapostisuodatin, esimerkiksi Spamexperts
- Autentikoiva SMTP,
- SSL-tuki
Webhotelli sanastoa
Hallintapaneeli (cPanel, Plesk ym.)
Hallintapaneelissa voit hallita ja tehdä muutoksia webhotelliisi. Yleisin hallintapaneeli lienee cPanel, joka on helppokäyttöinen ja toimiva Unix -pohjainen hallintapaneeli. Toisena esimerkkinä mainittakoon Plesk, joka on myöskin toimiva hallintapaneeli. Plesk tukee montaa eri käyttöjärjestelmää.
Hallintapaneelissa voit tyypillisesti luoda sähköpostitilejä, sähköpostilistoja, domainin ohjauksia, FTP-tilejä ja tietokantoja. Lisäksi hallintapaneelissa voi usein nähdä kävijätilastot, jäljellä olevan levytilan sekä liikennöintikaistan. Hallintapaneeli on olennainen osa webhotellia. Kaikilla palveluntarjoajilla ei ole hallintapaneelia tarjonnassaan.
Verkkotunnus (domain)
Verkkotunnukset ovat nimiä, jotka muuttuvat DNS:n avulla IP-osoitteiksi. Verkkotunnuksia käytetään koska IP-osoitteita olisi huomattavasti vaikeampaa muistaa. Verkkotunnuksilla on runsaasti eri päätteitä. Esimerkiksi .fi tunnukset ovat Viestintäviraston hallitsemia, suomalaisia verkkotunnuksia. Muita päätteitä ovat esimerkiksi .com (kaupalliset sivustot), .org (sekalaisille organisaatioille) ja .net (verkko). Päätteitä on olemassa useita kymmeniä.
Tietokanta
Tietokanta on eräänlainen tietovarasto, jossa on taulukkorakenteella tallennettua tietoa. Webbihotelleissa käytetään usein MySQL -tietokantoja sisällönhallintajärjestelmien, verkkokauppojen ja blogejen luomiseen. Tietokannat vaativat tietokanta palvelimen, joita lähestulkoon kaikilla palveluntarjoajilla on. Moni palveluntarjoaja tarjoaa hallintapaneelissaan mahdollisuuden hallinnoida ja luoda tietokantoja.
WordPress
WordPress on suosituin blogi-ohjelmisto. Sen avulla voi blogien lisäksi toteuttaa monenlaisia sivuja, kuten verkkokaupan tai yrityksen esittelysivuston.
FTP/SFTP
FTP on lyhenne sanoista File Transfer Protocol, ja on nimensä mukaisesti menetelmä, jolla voi siirtää tiedostoja tietokoneelta toiselle tietokoneelle. FTP-ohjelmien käyttö on erittäin yleistä, ja usein niillä ladataan sivustoja tai sivustojen osia tietokoneelta palveluntarjoajan palvelimelle. FTP ei kuitenkaan ole kovin turvallinen tiedonsiirtomenetelmä, joten salattua yhteyttä (SFTP, Secured File Transfer Protocol) suositellaan yleisesti. Suosittuja ilmaisia FTP-ohjelmia ovat esimerkiksi FileZilla ja WinSCP.
Kotisivukone
Kotisivukoneilla voi käyttäjä tehdä helposti näyttäviä sivustoja ilman minkäänlaisia koodaamistaitoja. Monella palveluntarjoajalla on tarjolla kotisivukoneita. Nämä soveltuvat erityisen hyvin pienille sivustoille, joissa ei ole erikoisempia toimintoja. Usein kotisivukoneilla voi tehdä kuvagallerioita, lomakkeita ja blogeja. Kotisivukoneissa on suuria eroja, joten kannattanee tutustua näihin ennen ostopäätöstä
Sisällönhallintajärjestelmä (CMS)
Sisällönhallintajärjestelmät mahdollistavat kotisivujen luonnin, muokkaamisen ja ylläpidon todella helposti. Yksinkertaiset sivustot voi luoda sisällönhallintajärjestelmällä käden käänteessä. Sisällönhallintajärjestelmillä voi luoda myös vaativia sivustoja. Nämä järjestelmät antaa käyttäjälle vapaat kädet muokata mitä vain sivustossa. Näihin löytyy runsaasti lisäosia. Mainittakoon muutamana esimerkkinä sisällönhallintajärjestelmistä WordPress, Joomla! ja Drupal. Nämä soveltuvat niin vasta-alkajille kuin kokeneille koodareille.