Oma Virtuaalipalvelin Mielessä? -7 Tärkeää Valintakriteeriä

Onko webhotelli poissuljettu vaihtoehto?  Ei hätää! Voit vuokrata virtuaalipalvelimen ulkoiselta palveluntarjoajalta. Virtuaalipalvelimia tarjoavia yrityksiä löytyy pilvin pimein, mutta ole tarkkana valitessasi palvelua, sillä jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolet.

Älä lankea heleisiin mainoslauseisiin tai yliampuviin tarjouksiin, vaan ota järki käteen ja varmista ainakin tässä ohjeessa esitetyt seikat.

Oma virtuaalipalvelin – mikä se on?

Virtuaalipalvelin vastaa tavallista palvelinta, sillä erotuksella, että virtuaalipalvelimessa käyttäjä ei omista palvelinta kokonaan, vaan samassa koneessa ajetaan virtuaalisesti useampia palvelimia. Yleisimmät virtualisointitekniikat lienee VMware vSphere ja KVM.

Oma virtuaalipalvelin on webhotellia parempi vaihtoehto sen takia että palvelin on täysin omassa hallinnassasi, eikä vastaan tule webhotelleista tuttu keinotekoinen rahastus (esim. 5€/kk/sähköposti tai 10€/kk/tietokanta). Tosin palvelimen päivittäminen yms. jää omalle vastuullesi, ellet tilaa palveluntarjoajalta ylläpitopalvelua.

Mitä ottaa huomioon valitessa virtuaalipalvelinta?

Kuten jo alussa mainittiin, löytyy palveluntarjoajia lähes joka lähtöön. Listasimme alle seitsemän seikkaa, jotka ehdottomasti kannattaa ottaa huomioon palveluntarjoajaa ja palvelupakettia valitessa. Miettimällä alla mainittuja pointteja vältyt todennäköisesti monelta harmilta.

  • Palvelimen fyysinen sijainti. Jos tarkoituksesi on pistää pystyyn nettisivuja virtuaalipalvelimellesi, tulisi palvelimen olla mahdollisimman lähellä loppukäyttäjiä (nettisivujesi vierailijoita) jotta sivujen latausaika pysyisi aisoissa.
  • Ram-muisti. Jos olet aikeissa pyörittää useampia nettisivuja virtuaalipalvelimellasi ja aiot asentaa siihen vielä Postfixin, Eximin, SpamAssassinin tms. palvelinsoftaa, tulisi virtuaalipalvelimessasi olla tarpeeksi ram-muistia. Suosittelemme vähintään kahta gigatavua ram-muistia, jos aikeissa on pyörittää yksinkertaista web-palvelinta. Muistin kanssa ei kannata kuitenkaan olla liian ahne, sillä ram-muisti on kallista.
  • Kovalevy. Kovalevytilaa valitessa kannattaa olla realistinen ja ottaa huomioon myös tulevaisuuden tarpeet. 20 gt levytila riittää jo vallan mainiosti web-palvelimelle. Kovalevy-asia jatkuu seuraavassa pointissa.
  • SSD vs HDD. Suurimmilla palveluntarjoajilla on tarjota SSD (Solid State Disk) kovalevyjä perinteisten HDD (Hard Disk Drive) kovalevyjen sijaan. Suosittelemme ehdottomasti valitsemaan SSD kovalevyn, sillä se on noin 100x perinteistä HDD levyä nopeampi. SSD levyn kirjoitusnopeus on huimat 200-500 MT/s kun taas HDD levy kykenee vain 50-120 MT/s. kirjoitusnopeuteen.
  • Suoritin. Tähän lienee turha paneutua sen syvällisemmin. Kuten tiedämme, teho kulkee käsi kädessä ytimien määrän kanssa.
  • Yhteysnopeus ja liikennöintiraja. Suuri osa palveluntarjoajista ovat liittäneet palvelimensa 1 GT/s runkoverkkoon, joten kaistaa ei tarvitse murehtia. Liikennöintiraja tulee valita palvelimeen kohdistuvan liikenteen mukaan. Paljon vierailijoita = paljon tiedonsiirtoa. Nopean silmäyksen perusteella voi todeta, että kotimaiset palveluntarjoajat tarjoavat liikennöintiä 30 gigatavusta kuussa jopa 1 teratavuun kuussa. Tätäkään ei tarvitse murehtia, ellet ole pistämässä pystyyn todella vilkkaasti liikennöityjä nettisivuja palvelimellesi.
  • Käyttöjärjestelmä. Suurin osa palveluntarjoajista antaa asiakkaan valita mieleisensä käyttöjärjestelmän. Valitse aina 64-bittinen käyttöjärjestelmä, ellei sinulla ole perusteltua syytä valita toisin. Valitse käyttöjärjestelmä huolella, sillä sen vaihtaminen myöhemmässä vaiheessa on vaikeaa.

Tuliko sinulle mieleen jokin muu tärkeä seikka? Kommentoi alla olevaan kenttään!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Kolme Tapaa Tehdä Sivuista Nopeammat

Kolme Tapaa Tehdä Sivuista Nopeammat

Voit parantaa WordPress blogisi tai kotisivujesi latautumisnopeutta noudattamalla näitä kolmea tapaa. Sivujen latautumisnopeus on tärkeätä sekä kävijän että sivuston omistajan kannalta, sillä hitaasti latautuvat sivustot

Lue Lisää »
Tarvitset Rajatun Aiheen

Tarvitset Rajatun Aiheen

Tulen puhumaan blogissani paljon sanasta ”niche”, joka Wikipedian mukaan tarkoittaa seuraavaa:  ”Niche on sivistyssana, joka tarkoittaa erityisen sopivaa toiminta-aluetta, paikkaa tai lokeroa jollekin asialle, olennolle tai ihmiselle.”. Itse

Lue Lisää »
Näin Muutat Tiedosto-oikeuksia Linuxissa

Näin Muutat Tiedosto-oikeuksia Linuxissa

Listasimme kuusi kätevää esimerkkiä, kuinka Linuxin tiedosto-oikeuksia muutetaan komentokehotteelta. Niiden avulla muutat tiedostojen ja hakemistojen käyttöoikeuksia käden käänteessä. Modernit Linux -käyttöjärjestelmät ovat perineet UNIX käyttöjärjestelmistä tutut

Lue Lisää »